sreda, 4. oktober 2017

Tudi jeseni je lepo na morju

 Ali pa še lepše kot v sezoni. Če se samo spomnim na poletno turistično gnečo, pa na vročino, ko ne preostane drugega, kot da se nekako odvlečeš do vode, da se ohladiš, drugega pa itak ne moreš početi...še spati se ne da normalno.
 Je pa med sezono in izven nje veliko odvisno od sreče z vremenom in midva sva jo imela.
 Za najin kratki, petdnevni dopust v Strunjanu sva se odločila z razlogom: sama (le psa sva vzela s sabo), brez pompa in velike žurke, na svoj način, sva praznovala lep jubilej, 30. obletnico poroke.
 Kaj bova počela? Hodila! In takoj se porodi sto in ena varianta...Slovensko primorje je lahko zelo zanimivo za peš raziskovanje, ponuja veliko tistega, kar v sezoni niti ne pomisliš.
 Ampak vozila se ne bova, izhodišče bo "od doma"- "domov".
 Prvi dan krogi po okolici: Stjužastrunjanske solinekrižklif itd. Itak nama je po prihodu in nastanitvi ostalo le popoldne.
 Naslednji dan sva se odpravila po obali na obisk do znancev v Fiesi s povratkom čez Pacug (btw.: na tej lepi poti sva po dolgeeeem času naključno srečala starega znanca s Tekaškega foruma, Vlajka!), popoldne sva bila pa na plaži. Dovolj toplo, da sva lahko plavala!
 Strunjan- tunel- Portorož- Piran- Fiesa- Pacug-Strunjan je bila trasa tretjega dne, seveda lepo na izi, vzela nama je dobre tri ure in pol časa (s postanki), sva pa uživala, kar je najbolj pomembno. Namerilo nama je dobrih 14 km, popoldansko plavanje v morju pa je bila primerna ohladitev in pika na i.
 Potem se je vreme sicer skvarilo, pa to ni bila ovira za naslednji pohod...Zahod, gledano iz Strunjana, sva osvojila, logična odločitev je torej proti vzhodu: po dolini (del "porečanke- parenzane") skozi tunel, spust do Simonovega zaliva, vzpon na Belvedere, po markirani poti (del E6) do strunjanskega križa in nazaj na izhodišče...skupaj dobri dve uri, 11 km.
 Popoldne pa v terme Krka, v bazen. Znotraj je skoraj savna, voda na 32, zunanji bazen pa dobro ohladi, zlasti če moči tudi iz neba. Sem kar menjal...menda je menjava topla/hladna kopel zdrava. Danes že lahko rečem, da je verjetno res. Počutje odlično!

Sports tracker. Imel sem ga, nekaj časa. Potem sem program zabrisal...in ga sedaj ponovno namestil. Tako imam vsaj nekaj gradiva iz drugih dveh pohodov. Tehnikalije, sled, fotke...

Tole je prva! in eto, na tej povezavi še druga!


 Ste opazili, da tokrat nisem tekel nič?! Res je, skladno z namenom najinega dopusta...nobenega egoizma!
 No, če bi opisanim turam dodala še pasje sprehode, pa plažo in še kaj, sva dnevno delala po 15 do 20 km. In na koncu rečeva, da sva imela zelo lepo, enkratno in čudovito praznovanje!!

 Enih par za pokušino:







 Strunjanski kakiji so polni, ampak bodo zreli šele konec oktobra oz. začetek novembra. Sva si pa nabavila zalogo olivnega olja in, seveda, za pokušino refoška. Na zdravje!


 In za konec...ne morem mimo glasbe. Žal žalostna vest smrti Toma Petty-a. No, verjetno ga marsikdo ne pozna, za pokušino je na gornji povezavi nekaj najbolj znanih komadov.



LP

3 komentarji: