nedelja, 26. november 2017

3. Trail Rašica 2o17

 Sobota, 25. november 2017

Čeprav se po več kot 20-ih letih rekreativne tekaške "kariere" vse manj udeležujem tekmovanj, še vedno veliko (ali celo še več) migam, torej je kondicije dovolj, istočasno pa mislim, da vendarle ne bi bilo prav, da jih (tekmovanja) čisto opustim...zato sem se po dobri lanski izkušnji, zmerni prijavnini in relativni bližini same tekme letos ponovno odločil za Trail Rašica. Ni slabo včasih zamenjati svoje domače terene! Dodaten + je bila tudi sprememba trase, za osvežitev spomina: lani je 10 km trasa vodila le čez Rašico, tekači smo imeli na izbiro 2 ali 5 krogov, letos je bila trasa podaljšana čez avtocesto in nas je peljala še čez Grmado in Šmarno goro, kar je naneslo 18,7 km v enem krogu...komur je bilo to premalo, se je lahko odločil za tri kroge, torej kar dobrih 56 km.
 Imel sem prav, občutek me ni prevaral: pa ne bom dolgovezil z opisovanjem trase, označil jo bom s slikovitim izrazom enega od poročevalcev na tekaškem forumu: trasa za prste obliznit!
 Čeprav: če pogledam malce nazaj, na taki tekmi ne bi niti pomislil na kaj manj kot na "tadolgo", 3x 18,7 km, sedaj se to spreminja...celo sprašujem se, zakaj bi to naredil, zakaj bi isti krog ponavljal trikrat? Zakaj bi se na eni tekmi do konca skuril? No ja, na tekmi se itak "skuriš" ne glede na razdaljo, krajšo pač opraviš s hujšim tempom, na daljših se "šparaš", da ne pregoriš "predčasno". Pa je to še zdravo? Je to pretiravanje? Ljudje smo zelo različni in se tudi spreminjamo, gre pa v glavnem za vprašanja "glave". Kakorkoli že: "hardičem" na daljši razdalji kapo dol, čestitke tudi vsem ostalim udeležencem tega lepega traila! 
 Kljub lepoti trase sem vesel, da sem se odločil le za en krog. Čisto dovolj! Prvič sem šel čez Grmado...skoraj neverjetno, glede na to, da je tam speljana trasa legendarnega gorskega teka na Šmarno goro..."povsod sem že bil, le tam še nikoli". 2 uri trinajst minut je uradni rezultat, 6. mesto med kratkaši pa dovolj za presenečenje in zadovoljstvo.
 Fajn je bilo spet srečati tekaške znance, predvsem nekaj legend tekaškega foruma!
 Sem bil kregan, da sem jo na zadnji tekmi zelo hitro odkuril. Malce sem pobrskal in se spomnil, da je bila to postojnska 25-ka...sedaj jih bom spet poslušal, tokrat se mi je še bolj mudilo...
 In še: trail in ultra teki tudi v našem koncu (Selška dolina) dobivajo svoje mesto. V Gameljnah smo štartali trije, dva na kratki, vsa čast pa sodelavcu Boštjanu, ki je po uspešni Valvasorjevi 24-urni tokrat uspešno zmazal še tri rašiško- šmarnogorske kroge. Bravo, Boštjan!!

Rezultati na tekaškem forumu!
Rezultati so prav tako na FB, kjer so tudi številne fotke.

 Nedelja, 26. november 2017

 Če bi včeraj šel tri kroge, danes ne bi bilo nič. Ponoči je padlo nekaj snega, v Železnikih zelo malo, recimo da bi kakih 20 kvadratnih metrov, če vsega postrgamo, zadostovalo za enega snežaka, višje pa ga je bilo nekaj več. Takoj sem se odločil, da bo treba opraviti en krog.
 Od doma čez Kres v Doline (pod kmetijo Novak), priključitev na markirano Loško planinsko pot, po kateri sem šel v Dražgoše, skozi vas na Površnico (Sleme), naprej do Sv. Križa, spust v Kališe in nazaj v Železnike. 13 km, slabih 900 višincev...snega v Dražgošah in na Površnici morda 15 cm, več ne, ravno za zimski občutek.
 Zanimivo mi je, da Sv. Križ še nima svoje vpisne knjige, ko je že skoraj povsod. Po drugi strani je pa logika: Železniki (Češnjica) imajo Hujsko in Doline, Selca imajo Miklavža (in Mohorja, če se ne motim), Dražgoše imajo knjigo na Dražgoški gori, vsi skupaj pa na Ratitovcu in kolesarji (v sezoni) na Prtovču (pri lovski koči) ter na Petrovem brdu. Kdo bi bila torej "ciljna skupina" Sv. Križa??

 Trasa. Vse OK. ampak max speed je kr˙neki, za svetovne rekorde postavljat, pa ne le v teku...

 Navadimo se, zima je tu. Slikce:

Vas Kališe, v sredini oddaljeni Lubnik, desno od smreke Miklavž

Zimske poti

Čez most naprej proti Dražgošam

Dražgoše


Sv. Križ

Ratitovec



LP


2 komentarja: