četrtek, 29. avgust 2013

Tekaški trendi

Tek je v zadnjih letih postal moderen. Tekačev je vse več, tudi tekov je vedno več. S tekom je prav tako kot z modo: postal je tržna niša za trgovce, tekači pa v večini temu sledijo in nabavljajo tudi kup stvari, ki jih v resnici sploh ne rabijo. In tarnajo, kako je vse drago.
Aha, sem že skrenil...hotel sem pisati o nečem drugem:

Kaj se dogaja z regijskimi pokalnimi tekmovanji? 
Za gorenjski pokal je očigledno, da je udeležba v upadanju. Zakaj je temu tako in kaj bi bilo potrebno storiti, da bi postal (spet) bolj zanimiv za tekače. Vem, da se organizatorji tekov trudijo po svojih močeh, a njihov trud ni poplačan in potem se lahko začnejo spraševati o smiselnosti.
Tekači morda porečejo, da so predrage prijavnine, istočasno pa množično derejo na bistveno dražje prireditve. Po drugi strani pa ravno toliko sodelujem pri organizaciji, da vem, da taki teki ne prinašajo nobenega dobička (prej zgubo), tako kot je včasih slišati očitke.
Nekdo bo rekel, da bi hodil na teke, če bi bilo več gorskih, spet drugi bi raje ravninske, a luksuz delitve pokala na gorskega in ravninskega si zaenkrat lahko privoščijo le primorci...pri ostalih je najbolje, da so teki različni in je za vsakogar nekaj.

OK., ne bom več dolgovezil, res pa bi si želel čimveč mnenj in (konstruktivnih) idej, kako naprej...

:

12 komentarjev:

  1. Veš, mi je prišlo na misel, da bi organizatorji objavili nek prerez stroškov z organizacijo teka. Posplošeno si povprečen slehernik predstavlja, da pač objaviš vabilo, nažicaš par prijateljev, da stojijo na križiščih in to je to.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nedvomno je kriza v denarnicah. Težko bi človek shajal sedaj s tekom v soboto in nedeljo, dve štartnini + 2x km, kot semv časih počel. Druga zadeva:št tekov ki jih moraš zbrati za uvrstitev. Ko vidiš, da časovno, finančno ali kako drugače ne boš uspel narediti "obveze" se pač pokala ne lotiš in greš tam pa tam na kak tek. Šteti bi morali vsi teli, neglede ali jih imaš tri ali toliko kot zahteva pravilnik. Glede terena... teki za vsakogar nekaj v enem pokalu, vsak pač izbere ustrezno(tu bi prišla prav ukinitev št. obveznih tekov)
    Precej več je sedaj tekačev kot dobrih organizatorjev. Veliko dobro organiziranih in številčno obiskanih prireditev je usahnilo, predvsem tam, kjer je vse breme slonelo na človeku ali dveh treh.
    LP Vencelj

    RoKo

    OdgovoriIzbriši
  3. Vencelj, dobro temo si odprl. Vsak tekač ima svoje želje. Eni daljše, ravninske, krajše, gorske, gor - dol, nočne, vertikale... Potem je pomembna oddaljenost od kraja bivanja, kakšen sloves ima organizator, ali poleg majice (vsak povprečni tekač jih v nekaj letih dobi dovolj zase, družino in prijatelje za vrsto let)in vode, za visoko štartnino nudi še kaj in ni sposoben v rezultatih objavit niti rojstnih letnic tekmovalcev...
    Žal se s tako miselnostjo v gorenjskem pokalu (ki je meni najbližji) ne obeta nič dobrega. Se je kdo vprašal, zakaj pa Primorci lahko shajajo z dvema pokaloma a tu smo pristali pri treh gorskih tekih?? Na srečo je tudi kar nekaj izven pokalnih tekov v državi in če mi je bil letos všečen, se ga bom udeležil tudi drugo leto.
    Vencelj, to je le nekaj mnenj od podpovprečnega rekreativnega gorskega tekača.
    lp Tone

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tone, ali lahko razjasniš, o kakšni miselnosti pišeš?

      Izbriši
    2. Ali meniš, da je udeležba slabša zaradi večjega števila ravninskih in manj gorskih tekov?

      Izbriši
  4. Dodajam še mnenje znanega tekaškega kolega Borisa, ki mi ga je poslal po mailu: "Moje mnenje je, da je preveč tekaških prireditev in da je vse skupaj "zvodenelo"."

    Vsem se zahvaljujem za komentarje oz. odgovore (zaenkrat ne bom nič komentiral) in upam, da bomo deležni še kakšnega, predvsem pa bi bile dobrodošli predlogi.

    LP, vencelj

    OdgovoriIzbriši
  5. Vprašanje bi postavil lahko tudi drugače. Ali so pokali sploh potrebni in komu. Menim, da so pokali namenjeni organizatorjem, saj z raznimi pravili o udeležbi hočejo spodbuditi tekače, da se jih udeležijo. Včasih (15 let nazaj), ko ni bilo tekov vsak konec tedna, nismo imeli prav velike izbire, kam bomo šli. Je tako, Vencelj? Trenutno pa lahko izbiramo in startnina se mi ne zdi glavni problem. Mogoče je problem v dolžini prog. Sam na tekmo, ki ne meri vsaj 10 km in kjer se ne dogaja nič razen teka, sigurno ne bom šel.
    Ne morem pa nehat, da ne bi povedal sledeče. Že Tone je omenil majice. Sam bi jih prepovedal smeti Kitajske.

    Lep pozdrav,
    Uroš

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljen, zaradi poplave tekov v zadnjih letih smo tekači postali sedaj bolj izbirčni glede udeležbe. Sam sem lokalpatriot in se udeležujem tekem v bližnji okolici. Pri marsikomu je v tej krizi problem tudi štartnina (minimum je 10 EUR, pohvale Jeseničanom!!!) - v času tolarjev (1000 SIT, sedaj preračunano 2400). Sam se sicer ne pritožujem nad ponudbo tekov v pokalu (vsak tekač najde kaj zase). V premislek bi dal edino razdelitev po kategorijah (namesto na 10 let bi delil na 5 let, ker prihaja do prevelikih razlik - Štajerci in Primorci imajo tako). Tekaški pozdrav, Andrej

    OdgovoriIzbriši
  7. Super debata, Vencelj!

    Tudi jaz grem redko na tek krajši od polmaratona.

    Na koledarju pogrešam predvsem daljše (20km+) "offroad" tekme.

    Veliko organizatorjev zanemarja internetno reklamiranje oz vsaj obveščanje preko foruma. Zadnji primer je tek Veronike Desetiške, katerega večina udeležencev rada pohvali!

    Sicer pa smo tekači lahko tudi če ne hodimo na tekme.
    Če ti tekma ne predstavlja izziva, verjetno nima smisla tekmovati iz vikenda v vikend... Včasih netekmovalen tek brez čipov, številk in štoparice v dobri družbi bolj sede od tekmovanja!

    Morda pa smo slovenci postali manj tekmovalni... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Število tekmovanj se je res zelo povečalo. Pred leti je bilo v celem letu 150 tekov, nato se je pojavila težnja zadeve nekako organizirati in tako so se pojavila pokalna tekmovanja. Sedaj je tekov preko 500 in verjetno imajo prav tisti, ki pravijo, da je tega že preveč in potem tudi pomen zvodeni.
    Tudi tek postaja drag šport, kdor dosti tekmuje, se mu to krepko pozna v denarnici. Po drugi strani bi lahko večina organizatorjev takoj prenehala s svojim delom, če bi bil njihov namen dobiček.
    Jaz pogosto tečem po krasnih poteh in si kar zamišljam, kako lepo bi bilo na tej trasi organizirati tekmo. Čudovito okolje in poti, po katerih bi rad popeljal tudi druge tekače. Pa se takoj vprašam: zakaj pa. Tekmovanj je že tako čez glavo dovolj, zakaj bi rabili še eno? Pa vsi neskončni problemi z organizacijo, pri čemer je premagovanje birokratskih ovir največja grozljivka. Pa žicanje nagrad, prepričevanje sponzorjev...le zakaj...mi je res tega treba?
    V vsem tem šmornu so mi še najbližje teki iz zadnjega odgovora (anonimnež?), netekmovalni v dobri družbi ali morda nizkocenovni tekmovalni brez nagrad (bolj druženje kot resna tekma)...ampak za kaj takega se pa res ne splača, kar je manj kot 20...
    Podpiram starostno delitev na več kategorij, a to prinaša večji strošek (več nagrad), je pa vprašanje, koliko bi to vplivalo na povečanje števila tekmovalcev: v nekaterih kategorijah jih je že sedaj komaj za medalije.
    Kaj tekačem ponudit za nagrado, je pa itak večen problem. Bombažnih majic sem veliko potalal, v zadnjem času so bolj športne in nekatere so kar uporabne, a če se nečesa le preveč nabere...Izbira je težka, nobena reč pa ni zastonj.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ups, sem se pozabil podpisat oz izbrati pravi profil...

    LP,
    5r002

    OdgovoriIzbriši
  10. Živjo.

    Bom kar na kratko odgovoril, ker sem daljšo verzijo pisal že dve leti nazaj pomoje, ko sem "okrcal" nekatere teke v pokalu.

    In sicer:
    - prevelika "konkurenca" tekov na isti dan na Gorenjskem
    - predrago, ŽAL tudi če se organizatorjem ne izide to mene ne prepriča
    - za "močno" ceno premalo in ker je pri "konkurenci" podobna ali nižja cena greš pač še tja pofirbcat kako je. Če bi bil pokal bolj "privlačen" bi šel pač vsako leto tja.

    Daljša verzija pa kot sem že napisal na forumu nekaj nazaj :) . Sam sem se udeleževal tekov pokala samo eno leto. Sedaj samo še redkih.

    Meni tekmovalnosti ne manjka, nasprotno, zato sploh tečem :) . Je pa postal vse skupaj kar drag "špas" tale tek, ker so redke prireditve pod 15€ + prevoz tja + še kaj ostalega. Zato (zaradi pretirane tekmovalnosti) kdaj kar sam med tekaškimi kolegi organiziram tekaško druženje z malo tekmovalnega naboja pa tam potešim to "neprijetnost" :) . Ima 5r002 prav: Kdaj je celo boljše.

    LP Jani (ris9)

    OdgovoriIzbriši