nedelja, 17. junij 2012

11. Gorski maraton štirih občin- Podbrdo, 16.6.2012

Ljudje radi primerjamo
in zato sem najprej izbrskal lansko poročilo... lani sem se prijavil takoj začetek leta, letos po dolgem odločanju zadnji dan (podaljšanih) prijav, pa vendar z željo, izboljšati lanski rezultat. Lani sem pisal o idealnem vremenu, letos je bilo že nekaj dni prej jasno, da bo (pre)vroče...
V petek sem bil v Podbrdu na otvoritvi 11. GM4O in slovesnosti ob 10. obletnici gorskega maratona ter pašta partyu.
Sobota zjutraj...sprejemanje odločitev
- najprej razprava, kaj storiti...če Romana ta teden ne bi imela službe popoldne, bi šla v Danje že v petek...tako pa nisva, a na prizoriščih maratona s Taro (shit-zu) nima kaj početi cel dan. Odločitev: pred tekmo sem ju odpeljal na vikend in nato sam odšel na štart.
- kaj obuti? Običajno že prej namestim čip na superge, sedaj sem s tem počakal do zadnjega trenutka. S sabo sem imel dva zelo različna para: progi in terenu primerne stare mizuno cabrakan (hm, ali nisem teh imel že lani in sem fasal žulje na stopalih??) in za dobrih 50€ kupljene cestne nike lunarfly+2, lažje in brez posebnega blaženja. Odločil sem se za slednje, za vzpone in "tekaške vložke" ni problem, spuste bomo pa že...in sedaj mislim, da sem se (kljub nenavadnosti odločitve) vendarle dobro odločil. Težav zaradi superg na progi nisem imel...(toliko o brezkončnem kompliciranju okrog izbire pri nabavljanju...)
- palice- da ali ne oz. koliko in kje? Tudi o tem se vedno odločam tik pred zdajci. Nekaj let nazaj, ko je bil zelo razmočen teren, so mi prišle zelo prav na celi trasi. Lani, ko je bilo svetovno prvenstvo, so bile do Hudajužne prepovedane, na Porezen pa zelo dobrodošle. V tekaških delih odvečne, breme! Tudi če se v prve klance ob pomoči palic zaženeš (pre)hitro, ti pobere energijo in te skuri že na začetku...Odločitev: palice sem oddal za prevzem v Hudajužni, tam so me počakale za pomoč pri vzponu na Durnik. Vprašanje o pravilnosti odločitve sem premleval še večkrat na progi. Celo to, ali bi palice sploh vzel ali pa bi jih pustil tam, kjer me čakajo in nadaljeval brez njih. Pa tudi potem, s Porezna v dolino...lahko bi jih na vrhu odvrgel in šel brez njih...Odgovora na vse te dileme še vedno ne vem!
Dirka
se je začela ob 8. uri.  Sonce je že prijetno grelo in obetalo je vroč dan.
Po moji oceni in na mojo srečo se je tek začel počasneje kot lani. Vsi tisti favoriti svetovnega prvenstva so lani naredili svoje...prehiter začetek in stara mašina zariba že pred prvo okrepčevalnico. Letos je bilo bolje.
Srečo imamo, da velik del proge poteka v senci (predvsem vzpon na Durnik). Zame je bil vedno najtežji del proge tisti od Stržišča do spusta proti Oblokam. Nenavadno, ker sem sicer bolj tekač in manj hribolazec, ta del je pa tekaški...a na tej progi težak, da me hitro spelje na misli, da bi v Hudajužni končal. Spust v Hudajužno in navijaška evforija v dolini hitro preženeta črne misli. Saj je itak samo še Durnik in Porezen, nato pa v dolino, v cilj. Na pašnikih pod Poreznom ni nobene sence, zato sonce in vročina pokažeta svoje zobe.
Včasih rečemo, da so razmere za vse enake, pa sva kasneje v dolini med debato s Tomom hitro razčistila: počasnejši tekači so na progi še v času, ko so temperature še višje in to dlje časa, torej je zanje težje.
Na zadnjem ovinku pred ciljem me je najprej zelo razveselilo, ko sem videl, da je v Podbrdo prišla tudi Romana, nato pa pogled na semafor: 4:44:20 je za 4:17 bolji čas kot lani...želja je izpolnjena! 28. mesto...
Hvala navijačem...povsod vas je bilo polno, glasni ste bili in na vaših krilih je bila pot lažja!!
Čestitke tekačem...gorski maraton je nekaj posebnega in velik uspeh je premagati samega sebe, rezultati, ki vas navdajajo z zadovoljstvom, so pa samo še pika na i.
Še citat s spletne strani GM: Vsem tekačem čestitamo za zelo naporno tekmo, saj je vročina naredila svoje. Tisti ki niste prišli do cilja vedite, da GM4O ne gre nikamor in bo čakal na vas.

Čestitke pa tudi organizacijski ekipi...marsikomu ste lahko za zgled! 

Po tekmi
Z Branetom (hvala!) do Petrovega brda in ker sva imela namen iti v Danje, sva zaradi kolesarske Dirke po Sloveniji čakal dobro uro. V dobri družbi pri Rudkotu ni bilo težko.

Rezultati na strani Timing Ljubljana!


Ni komentarjev:

Objavite komentar