ponedeljek, 29. oktober 2012

LM, GM in kup idej...

Če se kaj dogaja, je tudi kaj pisati. Pri meni se sedaj navidezno ne dogaja nič, pa vseeno pišem.

LM
17. Ljubljanski maraton je mimo. Zadnja leta sem nanizal pet zaporednih nastopov, letos me je v času prijavljanja pestila poškodba (ki, btw., še ni OK), po drugi strani pa kakšno leto pavze tudi ne škodi. Drenjanje po ljubljanskih ulicah sem na dan tekme nadomestil s solo divjanjem po klancih v moji bližnji okolici. Narava, mir in tišina ter zgodnja zima so mi nudili prave užitke. So stvari, ki mi trenutno pomenijo veliko več kot še en nastop na ljubljancu.

GM
Za soboto sem imel v planu še en krog po trasi gorskega maratona štirih občin. Stvar je zaenkrat padla v vodo (vreme in služba), bomo videli, kako bo za naprej. Če se bo sneg v višinah obdržal, bo to ena dolga zima...
Prejšni teden se je v knjigo ekstremne sekcije vpisala Helena, opravila je dva kroga z Jernejem (čestitke obema!), čeprav mi še vedno ni jasno, kaj nekoga vleče, da štarta ob uri, ko je jasno, da bo šiht v glavnem nočni. No ja, ljudje smo različni, vreme je bilo takrat idealno (manjkala je le polna luna) in če bi bil štart npr. v soboto zjutraj, bi verjetno tudi jaz zakoračil...
Priprave za tekmo naslednje leto so v razmahu, proga bo ponovno daljša, s štartom in ciljem v Podbrdu (42 195 m). Če bi bil prijavljen za LM, bi šel na sejem "Tečem" na GR in bi se verjetno že prijavil za GM 2013. Od danes so odprte tudi spletne prijave.

Ideje za "podaljšane solaže"
Zadnjič sva z Romano kolovratila po Ratitovcu, pa so mi ideje kar vrele na plan:
*ker ne maram nočnih podvigov in iščem take za en dan, bi bilo morda zanimivo združiti GM in obhodnico Ratitovec!
*Sama obhodnica Ratitovec je (uradno) dolga 25 km + povratek na izhodišče. Ena od možnosti je ponovitev Obhodnice v štirih zaporednih letnih časih. To sem lani naredil. Kaj pa, če bi obhodnico opravil v dveh zaporednih krogih in v dveh zaporednih letnih časih. Pravi datum, prava ura: npr. prvi krog zadnje jesenske ure, drugega prve zimske ure.
Letos bo to 21.12... 

"21.12.2012 ob 12:11 uri  Zimski solsticij -  začetek zime
Dnevu ko se začne zima rečemo zimski Sončni obrat (solsticij). Zemljina vrtilna os je v tem trenutku nagnjena -23,44°. Sončni vzhod dne 21.12.2012 je ob 7:37 uri, zahod pa 16:12 uri. Dan je takrat najkrajši in noč najdaljša. Dan bo dolg le 8:35 ur. Izračuni veljajo za stojno točko 46,461 N in 15,817 E,  nadmorsko višino 323 metrov, časovni pas A (GMT+1).
Davna ljudstva so zimski Sončni obrat praznovala kot praznik boga Sonca. Praznik ko je Sonce premagalo temo in se dan začne spet daljšati, kar simbolizira zmago dobrega nad zlim (svetloba premagala temo - dobro premagalo zlo). Krščanstvo je praznik boga Sonca preuredilo v Božič, kot praznik rojstva Jezusa - Odrešenika sveta."(citat)


* idej je šepaše...

V službi pa dela, da se ven ne vidimo, kar pa v teh časih tudi ni slabo. Od 6. do 11. novembra smo tudi med razstavljalci na Ljubljanskem pohištvenem sejmu (dve kuhinji itd.)...konec tedna postavljamo na GR, kar pomeni, da s tekom spet ne bo nič...




1 komentar:

  1. Ja, ideje so, časa pa ob kratkih dnevih zmanjkuje!
    Do S6 in nekaj dni po tem bo treba bolj kot ne počivat...

    V 2/2 decembra bo skrajni čas za kakšno podobno turo. Če bo le vreme primerno...

    Upam da se spet zbere kakšna fajn ekipa!

    OdgovoriIzbriši