ponedeljek, 28. november 2011

1.adria advent maraton- Crikvenica, 27.11.2011

Odločitev za nastop na 1. AAM v Crikvenici je padla kmalu po objavi razpisa na TF. To bi bil moj prvi maraton po enem letu in pol (trije srčki 2010). Po odstopu lani na LM ter treh uspešnih polovičkah v zadnjih mesecih je čas, da tudi letos obrnem enega celega. Gremo na morje!

Turizem
Z Romano sva se odločila podaljšati vikend: v Crikvenico sva prispela v soboto, v nedeljo je bila tekma, vzela pa sva si še prost ponedeljek- za razvajanje na toplem obmorskem soncu. Pravilna odločitev! Udeleženci vedo, kako idealno in toplo vreme smo imeli in prav lahko bi potegnila za cel teden.

Maraton
Organizatorji so se zelo potrudili! Prireditev je zaznamovala prijetna družba, prijetno vzdušje in množična ter zelo uspešna udeležba slovenskih tekačev. ČESTITKE VSEM!

Lekcije
  1. Brez treninga ne more biti rezultata. S petimi teki in manj kot 50 pretečenimi kilometri v novembru veliko pač ne morem pričakovati.
  2. Potrditev moje teze: prehiter začetek lahko v prvem delu prinese nekaj rezerve, ki pa nikakor ne more biti tako velika, kot so izgube v nadaljevanju, potem, ko se skuriš. Če bi rad tekel za končni čas okrog 3 ure, to pomeni 4:15- 4:20 na kilometer enakomerno celo progo (nihanja glede na konfiguracijo proge). Svoje najboljše čase sem odtekel, kadar sem v prvem delu tekel sproščeno, brez hudega naprezanja- drugi del je bil itaq dovolj težak. Če sem se "matral" že v prvem delu, se je to vedno končalo zelo slabo.
 Kako se je izteklo?
 Kot se da razbrati že iz "lekcij", je bil prvi del absolutno prehiter. Pri tem je najbolj noro, da sem to točno vedel, a nisem upočasnil ampak enostavno tekel, dokler bo pač šlo in to, glede na 1. lekcijo, ni bilo prav dolgo. Po tempu za polovičko na ne ravno lahki progi sem še pred polovico proge zabredel v težave. Soočil sem se z realnostjo, pozabil na rezultat in se osredotočil le na en cilj: priti v cilj! Po lanskem ljubljanskem odstopu si res nisem želel še enega. Odstop bi bil preveč v nasprotju s tekaško majico "Never give up", ki sem jo imel na sebi. 
Torej: priti v cilj, četudi hodim! In sem hodil. Veliko hodil. Sprva v klance. Potem sem si sredi ravnine zaželel klanec, da mi ne bi bilo več treba teči. Nato sem hodil tudi po ravnini. In nazadnje sem hodil celo v spustih (MiroR to dobro ve: nekaj časa v zadnjih štirih km sva tekla skupaj, potem pa sem ga na klancu navzdol "spodil" naprej).

3:21:41 je moj zdaleč najslabši maratonski rezultat, vendar: ali bi lahko pričakoval boljšega?
Vesel sem, da se nisem predal!

8 komentarjev:

  1. Vencelj, čestitke za maraton! in kot sam velikokrat praviš- glavno da se imaš fajn, vse ostalo so samo številke! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Lej tko ti bom rekel, bolj ko si počasnejši več vidiš :)
    Čestitke drugače, glavna je "zmaga" ostalo so samo številke!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi tebi, Uroš, hvala za čestitke (ki si jih morda niti nisem zaslužil)...
    Prav veliko pa med tekmo nisem videl: v prvem delu zaradi hitrosti, v drugem je bil pa v vidnem območju samo še asfalt nekaj metrov naprej in tekači, s katerimi sem se srečeval...
    Sva si z Romano vzela čas za bolj konkretne oglede dan prej in dan potem.
    Ampak: za noben trenutek mi ni žal! Morda najbolj za tiste redke izgubljene novemberske, ko bi lahko tekel, pa nisem...ni jih bilo veliko. Lep Pozdrav, se vidimo, vencelj

    OdgovoriIzbriši
  4. Tae
    Ne vem, če si opazil moj komentar pri rezultatih na njihovi strani, ampak že tam sem omenjal tvojo kilometražo, čeprav sploh še nisi spesnil tega bloga. Dejstvo pa je, da si praktično brez treninga sposoben maraton odteči v 3:20, kar marsikomu ne bo uspelo nikoli v življenju ne glede na količino treninga.

    OdgovoriIzbriši
  5. Miha, videl sem tvoj komentar in sem ti hvaležen zanj!
    Iti na 1/2 bi bilo vsekakor bolj razumno, vendar: 1)prijavil sem se zelo zgodaj in (kljub temu, da je že več let tako) nisem računal, da so možnosti za optimalno pripravo minimalne;
    2)leto brez maratona...HALOOO! Ne gre!
    3)ne glede na vse, srečen sem, ker sem naju vseeno premagal: 42-ko in spet enkrat samega sebe!
    4)Bova naslednjega skupaj??

    LP, vencelj

    OdgovoriIzbriši
  6. Vencelj čestitke še z moje strani!
    Naj rečem samo to, da kadar smo se srečali na trasi si bil nasmejan in to največ šteje...za vse ostalo bo časa še več kot dovolj ;)
    Drugo leto Crikvenica spet vabi...pa če tudi na polovičko...see ya :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala, Aljoša!
    Tebi čestitke za dva odlična maratona! LP

    OdgovoriIzbriši