ponedeljek, 21. november 2011

Rojeni za tek- četrtič...

...ponovno o dragih tekaških copatih

"tekaški čevlji so verjetno najbolj uničujoča stvar, ki je kdajkoli vplivala na človeško stopalo."

"Veliko poškodb stopal in kolen, ki nas trenutno tarejo, je nastalo zaradi tega, ker ljudje tečemo v obuvalih, ki nam ošibijo stopala, nas silijo v pretirano pronacijo in povzročajo težave s koleni. Do leta 1972, ko je Nike izumil moderni športni copat, so ljudje tekli v čevljih z zelo tankimi podplati, imeli močna stopala in veliko manj pogoste težave s koleni." (dr. Daniel Lieberman, profesor biološke antropologije s harvardske univerze).

"uporabniki dragih tekaških copat, ki naj bi jih odlikovali dodatni varovalni elementi (tj. boljše blaženje, uravnavanje pronacije), so poškodbam podvrženi veliko pogosteje kot tekači, ki nosijo cenejše copate...za dvojno ceno dobite dvojno mero bolečine..."

7 komentarjev:

  1. Kaj torej svetujete? Cenejše tekaške copate,copate brez blaženja? Ali pa je to samo ena od teorij, ki bo čez leto, dve zavržena?

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro jutro!
    Zaenkrat sem zgolj pri citatih iz knjige "Rojeni za tek", ki je oktobra izšla tudi v slovenskem jeziku.
    Za "strokoven pristop" je bolj pristojen Rollback, ki uspešno prakticira bosi tek (maraton) in ima vedno več somišljenikov.
    Bom pa v kratkem "spesnil" en blog s svojimi pogledi oz. razmišljanji na to temo, ne le s citati...LP, vencelj

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni.

    Pred enim letom sem mislil, da bom parletne probleme s plantarno fascijo rešil z dragim vložkom, izdelanim po meri (visok stopalni lok). Takoj ko sem pričel spet z daljšimi teki (več kot 20km), je bilo zabave konec.

    Jeseni sem prešaltal na minimalistično obutev (ki jo kombiniram z navadnimi supergi!). Po letih težav lahko zjutraj normalno shodim, na morju sem npr. brez težav hodil po kamnih itd.

    Verjamem v teorijo, da je podplat (tako kot karkoli drugega) potrebno ojačat, ne pa ga zavijat kot dojenčka...

    Moj drugi superg je sicer: Mizuno Ronin 2, pa še ta brez vložka, da je več prostora. Otiščanci in žulji so zgodovina.

    OdgovoriIzbriši
  4. Podpiram zgornje razmišljanje!

    Dodajam še nekaj citatov na to temo (iz knjige Sproščeni tek, avtor Wim Luijpers)...

    "Če bi se svojim nogam posvetili toliko, kot se posvečamo razvijanju tekaških čevljev, bi lahko tekali bosi. Naše noge so vrhunska konstrukcija: prestregajo pritiske, blažijo sunke in omogočajo prožno odskakovanje celega telesa."

    "Kje najdeš idealne tekaške čevlje? Samo v pravljici."

    "Tekaški čevlji: neskončna zgodba."

    OdgovoriIzbriši
  5. Morda še nekaj za debato.

    V zadnjem času skušamo presedlati na bosonogi tek, po drugi strani pa organizirajo razne akcije tipa "Shoe4Africa" kjer zbirajo rabljene tekaške copate...

    Jih tamkajšnji tekači zares potrebujejo?
    Kakšen je resničen cilj in namen takšnih akcij?
    ...

    OdgovoriIzbriši
  6. Kdo bi vedel? Iz zgodovine je znano, da so razni "misionarji" naredili veliko škode domorodcem v raznih delih sveta, velikokrat za svoje lastne interese...http://en.wikipedia.org/wiki/The_Mission_%281986_film%29 itd.
    Primer Tarahumar: Lovci na glave z Divjega zahoda so z vsakim indijanskim skalpom zaslužili 100 dolarjev. Zato ni trajalo dolgo, preden so našli izprijen način za povečanje dobička z manj tveganja: raje kot da bi se soočali z bojevniki, ki lahko vrnejo udarec, so preprosto klali mirne Tarahumare in služili z njihovimi skalpi.
    Dobrotniki so bili še smrtonosnejši od lopovov. Jezuitski misionarji so se pojavili z biblijami v rokah in gripo v pljučih, obljubljali so večno življenje in sejali takojšno smrt...
    Kakšni so plani modernih "rešiteljev"??

    OdgovoriIzbriši