petek, 24. junij 2016

GM40 je prerasel v pravi tekaški festival

Začelo se je leta 2002 (takrat je bila prva tekma, Jožko bo rekel, da se je pričelo bistveno prej). Štart in cilj na Petrovem brdu.Domačini z Jožkom na čelu so se izkazali kot izvrstni organizatorji, "dober glas seže v deveto vas", tako se je število navdušenih udeležencev povečevalo in leta 2011 so si prvič upali organizirati svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Zelo uspešno in  s slovensko zmago za piko na i.
Zaradi pomanjkanja prostora na Petrovem brdu, kjer je bilo celotno dogajanje praktično na cesti, je bila proga spremenjena toliko, da nas je pripeljala na cilj v Podbrdu. V naslednjih letih se je v Podbrdo selil tudi štart, vse se je spet odvijalo na enem mestu, trasa pa sedaj meri točno toliko kot je dolžina klasičnega maratona 42 195 m.

Baška grapa

V letu 2012 se je kot novost pojavil mini GM40, otroški teki po terenih okrog Podbrda.
2015 je maraton dobil še dva "brata", velikega v obliki 100 kilometrskega Ultra pušeljc traila in malega v obliki 12 kilometrskega Graparskega trimčka. Prvi poleg Črne prsti in Porezna, ki sta klasiki gorskega maratona, obišče še Črni vrh, Blegoš, Ratitovec in Soriško planino.

Koča na Poreznu

Blegoš

Ratitovec
Taki projekti seveda ne morejo uspeti brez sodelovanja, domačinom iz Baške grape in okolice so se pridružile organizacije in društva iz Poljanske in Selške doline.
Gorski maraton pa je letos že drugič štel tudi za svetovno prvenstvo v gorskem maratonu.
Celotno dogajanje je razširjeno na tri dni, organizatorje pa zaposluje pravzaprav celo leto...

Prireditelji se res trudijo, vsako leto prinese kaj novega, zato "vsa čast in hvala" organizacijski ekipi z Jožkotom na čelu!!
Da ne pozabim: štirje teki organizatorjev iz Baške grape, Poljanske in Selške doline ( KBK, Tek na Ratitovec, GM40 in Tek na Črno prst) se že več let združujejo v Pušeljc gorskih tekov!

Prav tako so vsi štirje vključeni v koledar primorskih gorskih tekov!
Tale moj zapis je precej splošen, brez detajlov, če bi to hotel, bi si moral vzeti bistveno več časa in bi nastala knjiga. Veliko pa je že na spletni strani Podbrdo Trail Running Festivala, kot se sedaj imenuje večdnevna prireditev.
Letos žal sodelovati nisem mogel, čeprav so me srbeli podplati, ko sem spremljal ultraše na okrepčevalnici v Železnikih...upam pa na naslednje leto.
In če že ne morem pisati poročila o letošnji tekmi, se bo treba zadovoljiti s temle, kar je nastalo...in če sem slučajno kje ustrelil mimo, me bo hitro kdo popravil.

Črna prst
Kopačnica
Železniki


Ni komentarjev:

Objavite komentar