sreda, 25. maj 2016

Poslušal sem Mazzinija

Miha Mazzini v svoji kolumni o našem zdravstvu, ki sem jo že večkrat navajal, med drugim piše tudi tole (copy-paste):Mar sploh lahko kaj storimo? Pustili smo se stisniti v kot in mirno gledamo ministre, kako hvalijo svoje mandate in premierja, ki za nameček stisne še kak tvit o etiki. Predstavljamo si jih v oblaku, ki plava med zvezdami, sebe pa tam daleč spodaj. Opozoriti jih moramo nase, a kako? Američani imajo akcije, v katerih pišejo svojemu kongresniku ter človeka zasujejo s tonami pošte in e-pisem.
Pogledal sem, kako bi kaj takega izvedli pri nas, in informacije so sicer na voljo, a namenoma tako raztresene, da jih je težko najti in še težje povezati.
Poglejte, kateri poslanec predstavlja vaš kraj v parlamentu (kliknite sem), in ko dobite ime ali več imen, pojdite na obrazec, s katerim mu lahko pišete (kliknite sem). Prijazno ga vprašajte, kaj je storil za to, da bi slovensko zdravstvo bolje delovalo. Isto vprašanje pošljite še na ministrstvo (kliknite sem) in na zavarovalnico (kliknite sem).
Zakaj pa ne? Tako sem prvič odkril, da je "moj" poslanec v parlamentu Žan Mahnič (SDS) in potem sem njemu ter vsem poslanskim skupinam poslal kratko in enostavno vprašanje:

Žal se mi je zgodilo, da sem kot pacient vključen v zdravstveni sistem in sedaj vidim, da je ta res katastrofa. Za poškodbo, po kateri bi ob takojšnem pristopu k zdravljenju za okrevanje potreboval največ  pol leta (rama), sedaj kaže na eno leto ob tem, da sem zaradi pospešitve že kombiniral s samoplačništvom. Zanima me, kaj je vaša poslanska skupina že storila in kaj še namerava storiti za skrajševanje čakalnih vrst.
To je bilo prejšnji četrtek (19. maj), kmalu sem dobil odgovora Nove Slovenije in Združene levice, naslednji dan še Desus-a, ostali pa do danes še nič...Kdo bi se ukvarjal s takimi "malenkostmi" kot je npr. naše zdravstvo...

                                                     OdgovoriNova Slovenija:      Spoštovani, 
zahvaljujemo se vam za vprašanje in predstavitev situacije, v kateri se zaradi nedelujočega zdravstvenega sistema nahaja veliko naših državljanov. V Novi Sloveniji smo se odločili, da pripravimo izhodišča za zdravstveno reformo. Z vnosom konkurenčnosti tako med ponudnike obveznih zdravstvenih zavarovanj kot tudi med izvajalce storitev si prizadevamo za zmanjšanje nedopustnih čakalnih vrst. Sedaj smo v fazi zaključka javne obravnave in bomo naš model za prenovo zdravstva pred začetkom poletja vložili v državni zbor. 
Več o izhodiščih in predlogih rešitev si lahko preberete na naslednji povezavi: http://nsi.si/zdravstvo/. 

Želimo vam čim prejšnje okrevanje in lep dan, 

Terezija TRUPI 

sekretarka_________________________________________________________________________________________


Združena levica:   Spoštovani,
v Združeni levici smo ob sprejemanju proračunov za leta 2015, 2016 in 2017 predlagali povečanje sredstev ministrstva za zdravje na postavkah investicij v primarno (zdravstveni domovi) in sekundarno ter terciarno zdravstvo (bolnišnice). - Na ta način  bi se odpravila določena ozka grla zaradi pomanjkanja diagnostičnih naprav.   Poleg tega v državnem zboru in v sklopu Koalicije za ohranitev javnega zdravstvenega sistema zastopamo stališče, da je treba povečati javna sredstva za zdravstvo. Na ta način bi namreč ZZZS lahko plačal več storitev, kar bi bistveno prispevalo k skrajšanju vrst. To bi dosegli z ukinitvijo nepravičnega in neučinkovitega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovo nadomestitvijo s solidarno javno dajatvijo, z jasno ločitvijo zasebnega in javnega zdravstva ter ureditvijo koncesionarskega sistema.   Lep pozdrav, Matej Kolenc Sekretar poslanske skupine 
_____________________________________________
                
  Desus:
Spoštovani g. Šturm, 
strinjamo se z vami, ti problemi s čakalnimi vrstami so nam žal še predobro znani. 
Ministrica za zdravje, ki je edina pristojna za reševanje problematike nedopustno dolgih čakalnih dob, je obljubila rešitve. Zagotovljenih je bilo nekaj dodatnih sredstev, kar pa samo po sebi problema še ne rešuje. Za celovito rešitev so sicer nujne sistemske spremembe oz. reforma, ki jo ministrica obljublja. Kdaj? Tudi v naši stranki postajamo nepotrpežljivi. 
Kot koalicijski partner zahtevamo rešitve in odgovore, to bomo počeli tudi v naprej! 
Lepo vas pozdravljamo in vam želimo dobro okrevanje! 
Nina StankovičPredstavnica za odnose z javnostmi

_____________________________________________
In to je zaenkrat to!
Jaz pa čakam...      Ni komentarjev:

Objavite komentar