sreda, 21. december 2016

Vsakoletna zimska dilema tekačev

Je tek v mrazu zdrav? Kako se ga lotiti? Kaj obleči?...in še in še...
Brskajte in berite!
Takoj povem, da boste odgovore težko našli, ker so mnenja zelo različna. In... ja!, vsak zase najbolje ve.
Je pozimi boljša vadba na prostem ali v zaprtih prostorih na napravah?
Še več brskanja!
Druga gesla- še več zadetkov!

Moje mnenje?
 Predvsem sem vedno za naravo, za tek (gibanje!) na prostem. Tudi pozimi. Na nekakšni napravi v zaprtem prostoru sem do sedaj zdržal najdlje 7 minut. To sploh ni to. Ni filinga, ni užitka, ni veselja...ni nič...
 No ja, max ni bilo 7 minut, 17. oktobra 2012 sem bil na tekaškem testu vo2max in je seveda trajalo precej več...z namenom.
 Drugo je tek v onesnaženih mestnih okoljih v mrazu, ko so mejne vrednosti škodljivih delcev krepko presežene. Pri teku ob globokem dihanju zajamemo še več tega sranja in menim, da tek v takih pogojih naredi več škode kot koristi, zato je bolje biti doma ali pa iti v telovadnico. Ampak...ne pozabimo, da prav v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi, ujamemo največ prehladnih bacilov. Mraz sam po sebi ni nikoli povzročitelj bolezni.
 Na začetku teka je bolje, da nas malce hladi, itak je kmalu prevroče. Ni bolj zoprnega, kot v mrazu imeti prešvicane cunje na sebi. Na primer, KZTL, Kališče. 10 do 15 minut peš do starta. To je dobro izkoristiti za ogrevanje. Pa ne prehitro, ker prepoten ne moreš čakati v mrazu na start. In ne prezgodaj, da ni predolgo čakanje. Je treba kar kalkulirati...

________________________________________________________________

 Tudi zimski tek je treba vzeti zelo pozitivno: vzdrževanje kondicije, sprostitev, krepitev imunskega sistema...vsekakor veliko razlogov ZA!




 Sem zgoraj napisal, da odgovora ne boste našli...ni zgolj črno-belo...

LP in se vidimo na kakšnem zimskem teku 

:::

1 komentar:

  1. Eh Vencelj bolj ko so govorili kak slab zrak je pri nas v LJ več sem tekel ne glede na mraz in onesnaženost. Pač ne zdržim , da bi skozi okno gledal.Pa tudi ni potrebe.

    OdgovoriIzbriši