nedelja, 26. marec 2017

Trail štirih selških cerkva

  V petek sem dobil povabilo na lep, zanimiv trail, krožno pot po bližnjih hribih, ki obkrožajo Selca: Sv. Miklavž, Sv. Mohor in Sv. Križ. 
 Vse poti so mi zelo znane, že velikokrat obiskane v različnih variantah, med drugim večkrat že tudi povezane v eno turo, kot npr. tale izpred štirih let, ko sva s Petrom startala z Rovna na Miklavža, Mohorja, v Dražgošah pa nadaljevala do Prtovča in je bila tura temu primerno daljša...
 Samo pot so si zamislili v TD Selca, o čemer piše tudi Bojan na svoji FB strani...
 Pa sem si rekel, da bi bila to odlična zadeva, spet enkrat po teh lepih poteh, za v Danje bo čas tudi še potem in sem se Markovemu povabilu odzval. 
 Štartala sva ob 6. uri v Železnikih, šla za Soro na Studeno, sledil je strm vzpon na prvi hrib, Sv. Miklavž. Nato sva se po drugi strani spustila skozi Golico in po stezi v Dolenjo vas, od tam pa po cesti do Ševelj. Gozdni vzpon do Pozirna mi je bil vedno eden najlepših in ne posebno strm, teren se postavi pokonci šele v zadnjem delu iz Zabrekev do cerkve na Mohorju.
 Zgoraj naštevam le tri cerkve, četrta je Sv. Jedert nad Lajšami, ki pa za razliko od ostalih ne stoji na vrhu kakega hriba ampak ob cesti Dražgoše - Jamnik, prav tam, kjer nas pešpot iz Mohorja pripelje na omenjeno cestno povezavo. Po tej nadaljujemo približno kilometer in pol do Dražgoš, takoj pri prvi hiši pa nadaljujemo levo (smer Kališe) čez Površnico do Sv. Križa. S spustom skozi Kališe na izhodišče je bila po slabih štirih urah in opravljenih dobrih 23 km teka/hoje "klobasa zašpiljena."

Na tejle povezavi je nekaj tehnikalij, začrtana trasa in šopek slikic!

Prva točka, sv. Miklavž


Lepa pot, vredna obiska! Lahko tudi etapno...

























Ni komentarjev:

Objavite komentar