nedelja, 13. januar 2013

Dražgoše 2013

1942- Dražgoška bitka
OK. Toliko za zgodovino. Tisto, starejšo.

Najnovejša se piše sedaj. Danes, včeraj...
Imamo srečo, da je precej drugačna kot tista pred 71 leti. Ne glede na vse, živimo v miru, kar omogoča, da se legende tekaškega foruma lahko v neomejenih količinah predajajo užitkom ljubega jim hobija: prestavljanja leve in desne ene pred drugo...
Prav s tem namenom se nas je danes zbrala šesterica na parkirplacu pred pošto v Železnikih


jo ubrala, tokrat za spremembo ne po cesti, pač pa po kozjih stezah (fantje, bi še kdo znal??) do Prtovča

kjer je bilo že dovolj svetlo, da smo pospravili čelke in 45 minut kasneje po slabih dveh urah hoje za pol ure zabivakirali v koči na Ratitovcu.
Z obnovljeno energijo smo dokaj hitro osvojili ratitovškega dvojčka- Kosmati vrh,




med spustom z vrha verjetno popravili lansko max hitrost (ki je po podatkih znašala 23,3 km/h...) in se tako tudi prav kmalu pogreli na Rastovki ob še gorečih ostankih kresov nočnih pohodnikov (btw.: letos se je nočnega pohoda iz Železnikov čez Ratitovec v Dražgoše udeležilo rekordnih 258 pohodnikov).



Vratni rob je lepa razgledna točka, ki ponuja krasne razglede...včasih pa le meglo...
Vzpon na Dražgoško goro, nato spust po hardcore varianti ( aja, Marjan, poznam še dve, še bolj "hardcore"), pri spomeniku v Dražgošah smo po (štirih urah in pol neto + 30 min na Ratitovcu) = 5 ur bruto.


Vreme ena sama superca, ravno prav, da nas spomni, da smo vendarle v januarju, stalno rahlo sneženje, (ja dobr, fajn bi blo, če bi bilo jasno in bi imeli krasne razglede, a to bi bilo že preveč kičasto...)...
Iz Železnikov do Dražgoš je po cesti 5 km, po bližnjicah še nekaj manj. Naše "bližnjice" so približno 6x daljše. Čudaki?

15.1.2013: dodajam Petrove fotke

2 komentarja:

  1. Superca!
    ..in ne..nebi našel kozjih poti do Prtovča...naslednje leto pa spet upam ;)

    Hvala za turo!
    Marko

    OdgovoriIzbriši