nedelja, 25. maj 2014

Po lovski stezi na Ratitovec

Ratitovec ima številne dostope z različnih strani, nekateri od njih so ob koncu tedna prave božje poti, je pa tudi nekaj takih, ki jih večina ne pozna, kar še posebej velja za nemarkirane "lovske" poti.

Ratitovec in Podlonk včeraj s ceste proti Prtovču
Za pohod na Ratitovec po eni od teh se je včeraj odločilo 7 članov rekreativne skupine AD Železniki. Ob 14. uri smo štartali s Prtovča po levi varianti na Poden (v tem delu po trasi teka na Ratitovec).



S Podna smo se po makadamski cesti spustili do Torke...

in naprej do vasi Zabrdo, nato pa navzgor. Gozdna steza je sprva še zložna, kasneje pa kar konkretno zagrizemo v breg.


Tako smo se dokaj hitro vzpeli pod ratitovški skalni rob, od tam pa do koče ni bilo več daleč.



Razgledi








Danes sva z Romano zadevo ponovila po isti poti, le da sva šla do Zabrda z druge strani, iz Danj



Rastlinski in živalski svet





In to je to: dva lepa prijetno izkoriščena dneva, dobra družba in...se vidimo 8. junija na 19. teku na Ratitovec!

LP, vencelj

sobota, 17. maj 2014

5. KBK, 17. maj 2014




Športni dan
Ne, da danes ne bi imel drugega dela, ampak to vedno počaka, pa še Romana je imela delovno soboto, zato sem se zjutraj odločil, da se zapeljem v Kopačnico (Poljanska dolina) na 5. izvedbo teka iz Kopačnice na Blegoš in nazaj (KBK). Bil sem na prvi leta 2010, kasneje pa ne več. Proga je težka z veliko višinsko razliko (dobrih 1000m), letos je bila zaradi posledic žledoloma v enem delu "speljana naokrog" in je bila za skoraj 1km daljša, vendar je trasa dovolj lepa in organizacija dovolj dobra, da je v Kopačnico privabila 160 tekačev.
Veliko je bilo ugibanja, kako se obleči, vreme je bilo oblačno in ne prav posebno toplo, za višino 1500 m je bila napovedana temperatura okrog 5°C, po drugi strani pa se pri teku hitro ogrejemo...torej kako, da ne bo premalo in ne preveč. In res: na vrhu je ob mrzlem severnem vetru celo malce naletaval sneg. Kljub tej kratkotrajni osvežitvi sem se odločil prav: kratke hlače in majica s kratkimi rokavi.
Tek po pričakovanju: gor v klanec nikamor, dol je pa potem kar letelo. Čas 1:37:23 zaradi sprememb proge ni primerljiv s tistim iz leta 2010, takrat je bil bolšji za celih 10 minut.
Zmaga spet Aliču, ostalo v rezultatih na zgornji KBK povezavi.
Čestitke vsem!

Pušeljc gorskih tekov 
Lani prvič, letos ponovno. Današnji tek KBK je bil prvi od štirih v Pušeljcu gorskih tekov 2014, drugi bo čez tri tedne na Ratitovcu, sledi GM 40, zadnji cvet v pušeljcu pa najdete septembra na teku iz Podbrda na Črno prst.
Ste videli danes novo zastavo pušeljca? Lepa je, grb na modri podlagi...eto, imel sem digitalca s sabo, pa nisem naredil nobene fotke, sicer bi jo lahko nalimal, tako pa... grb z lansko letnico...





Popoldanske športne aktivnosti
Kot sem že zgoraj omenil, naše društvo AD Železniki  8. junija organizira 19. gorski tek na Ratitovec, drugi tek v pušeljcu, ki šteje tudi za slovenski pokal v gorskih tekih. Danes smo označevali traso teka iz Železnikov do Prtovča, nadaljuje se po levi markirani poti čez Poden do koče na Ratitovcu, ta del pa bo označen v naslednjih dneh. In če dopoldne nisem naredil nobene fotke (bilo je pa dovolj fotografov, tako da me za kakšno KBK fotogalerijo ne skrbi), sta tule dve popoldanski.



sobota, 10. maj 2014

Trojke in pohod 2014

O sami prireditvi pravzaprav nimam več kaj dodati, je vse na sportalu, skupaj s fotkami in komplet rezultati.

Jaz sem tokrat prvič tekel na kratki progi, odkar je štart v centru (sem pa nekajkrat prej, ko je bil še na Urhu). Atletsko društvo Železniki se je izkazalo z več ekipami, včeraj sem napisal, da jih je 5, ampak jih je bilo še nekaj, ki v imenu ekipe niso uporabili "ADŽ", tako da sedaj niti ne vem...
Mišice so se na srečo danes vendarle odrezale malce bolje kot pri včerajšnem teku (verjetno mi je prav ta pomagal), ampak vedno znova ugotavljam (tudi prejšno nedeljo na WFL), da bom zaradi posledic dve leti in pol stare nesanirane poškodbe moral poiskati strokovno pomoč, če bom hotel še kdaj "normalno" teči (če ni že prepozno). Tu seveda mislim tudi na tadolge trojke.
V naši ekipi AD Železniki IV (ime ni prav izvirno/domiselno/duhovito...ampak mi ob prijavljanju na hitro ni padlo nič pametnega na pamet) je bil (po pričakovanju) najmočnejši Andrej, izgubljali smo predvsem v zadnjem delu, v cilj pa smo pritekli s časom 56:23. Jaz zadovoljen.
Tek trojk je še vedno nekaj posebnega predvsem zaradi "tovariškega duha", ekip je iz leta v leto več in ta veliki "praznik rekreacije" ima tudi vnaprej rezervirano mesto v koledarju marsikaterega tekača (in pohodnika). Tudi mojem (čeprav to nerad napišem za eno leto naprej, vsi poznamo tisto o zarečenem kruhu).
Za konec še čestitke vsem tekačem in zahvala navijačem, pa seveda tekačem za odlično družbo.

::.

petek, 9. maj 2014

...in potem sem šel teči!

V aprilu sem tekel 9-x, v seštevku komaj za stotko. Od tega dve tekmi, NajNaj in Molniški tek.
V nedeljo sem za WFL pretekel 35 km, potem cel teden nič. Danes sem bil cel dan v kombiju, štajerska turneja z belo tehniko, popoldne sem doma pojedel svoj prvi današnji obrok...in potem sem šel teči! Komaj sem se vlekel, težke noge, trde mišice, poln želodec. Ne vem, kako bo jutri.

Tek trojk
Štiri leta zapored z ekipo Tekaškega foruma na tadolgi (29 km), lani nič. Tudi letos nisem imel namena, pa smo se potem v Atletskem društvu Železniki formirali v pet ekip, seveda za takratko (12,5 km) in tako bom jutri spet v Ljubljani.
Morda se pa kaj srečamo...LP

ponedeljek, 5. maj 2014

Krila za življenje, 34 tekaških tras v 32 državah,...

...med drugim tudi v Ljubljani. O teku kaj bistveno novega ne morem napisati, tale poročila so dovolj izčrpna + dodana galerija, rezultati so tukaj , tako globalni kot za posamezne trase, za kamniške utrinke se lahko zahvalimo Markotu...

Kaj me je prepričalo, da sem se prijavil? Eno je dobrodelnost, drugo pa zanimiv koncept, dirka z zasledovalnim vozilom. Tudi to je svojevrsten izziv. Komu tak sistem bolj ustreza? Maratonec običajno teče svojih 42 km, kolikor hitro lahko. Kaj pa sedaj? Kje je optimalno razmerje med hitrostjo in razdaljo? In po drugi strani povprečen ultramaratonec, ki v običajnih razmerah da v določeno prestavo, nato pa je s to hitrostjo sposoben mleti 100 ali 200 km, če je potrebno...a na tej tekmi mora biti zadosti hiter, sicer ga vozilo ujame, preden se sploh ogreje.
Slovenska trasa je bila speljana iz Ljubljane skozi Dragomelj do Domžal, naprej v Kamnik na obvoznico in skozi center (stari del mesta) proti Mostam, v Komendo in naprej proti Cerkljam...
Pa da ne utrujam preveč: s svojim tekom sem zadovoljen. Ob progi sem večkrat naletel na katerega od starih tekaških prijateljev (predvsem s Tekaškega foruma ali s kakšnih preteklih skupnih tekaških projektov), s katerimi se zadnje čase bolj poredko srečujemo in teh sem bil res vesel, predvsem pa se jim moram zahvaliti za spodbujanje!
Zasledovalno vozilo me je ujelo par km naprej od Komende, v kraju Klanec pri okrepčevalnici na 35 km, razdalja me umešča na 24. mesto ljubljanskega teka (2. mesto v kategoriji) in na 606. mesto med tekači na vseh lokacijah.

Čestitke tekačem in čestitke za organizacijo!

V Kamniku (avtor: Marko Alpner)